Σεμινάρια / Seminars

Τεχνικές εκτύπωσης εικόνας σε πηλό. 

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, 17:00 – 21:00

Λόγω μεγάλης συμμετοχής θα γίνει και ένα σεμινάριο ακόμα το
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 – 14:00

 

Ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης θα παρουσιάσει ένα 4ωρο σεμινάριο πάνω στις τεχνικές εκτύπωσης εικόνας σε πηλό. 

Το σεμινάριο περιλαμβάνει την τεχνική της φωτολιθογραφίας, στην οποία μια μονόχρωμη φωτογραφία η σχέδιο  τυπώνονται με λιθογραφικό τρόπο πάνω σε μία επιφάνεια πηλού με χρώματα για κεραμική, και την τεχνική δημιουργίας ανάγλυφου σχεδίου με βερνίκι shellac. 

Στο σεμινάριο διάρκειας 4 ωρών, θα γίνει μία σύντομη παρουσίαση έργων από σύγχρονους εικαστικούς που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η επίδειξη των τεχνικών και το πρακτικό κομμάτι του εργαστηρίου.

Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 2020, 17:00 – 21:00 ή Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 – 14:00
Διάρκεια:  4 ώρες
Κόστος:  30 ευρώ για τα μέλη του εργαστηρίου – 40 ευρώ για τα μη μέλη (περιλαμβάνονται οι πλάκες πηλού που θα χρησιμοποιηθούν στο σεμινάριο, όλα τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστούν, καθώς επίσης και το ψήσιμο των κεραμικών)

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας (workshops@sektor30.org) ή στείλτε μας ένα μήνυμα με τα παρακάτω στοιχεία για να δηλώστε συμμετοχή:

  • όνομα
  • επώνυμο
  • τηλέφωνο επικοινωνίας

Εισαγωγή στην Κεραμική

Έναρξη | Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

Ο εισαγωγικός κύκλος μαθημάτων κεραμικής του Sektor30 αποτελείται από 4 τετράωρες συναντήσεις στο κεραμικό εργαστήριο του Sektor30. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον την βασικές τεχνικές κατασκευής αντικειμένων και τους τρόπους κατασκευής βασικών όγκων και μορφών με πηλο, την διαδικασία του στεγνώματος, τους τρόπους διακόσμησης με μπαντανά και πυροχρώματα και τέλος τους τρόπους υάλωσης των κεραμικών αντικειμένων.

Έναρξη: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου
Ώρα: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 17:00 – 21:00
Διάρκεια:  4 Πέμπτες (6 Φεβρουαρίου – 27 Φεβρουαρίου 2020)
Κόστος: 70 ευρώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας (workshops@sektor30.org) ή στείλτε μας ένα μήνυμα με τα παρακάτω στοιχεία για να δηλώστε συμμετοχή:

  • όνομα
  • επώνυμο
  • τηλέφωνο επικοινωνίας

Εισαγωγή στην κατασκευή με ξύλο: Κατασκευή ξύλινου υποπόδιου με εργαλεία χειρός

Συνάντηση Γνωριμίας | Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
Έναρξη | Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Ο εισαγωγικός κύκλος μαθημάτων του ξυλουργείου του Sektor30 αποτελείται από 5 τετράωρες συναντήσεις στο ξυλουργικό εργαστήριο του Sektor30. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον σχεδιασμό και την οργάνωση του αντικειμένου, την ορθή και ασφαλή χρήση των εργαλείων χειρός (πριόνι, πλάνη, σκαρπέλο, ξύστρα, γυαλόχαρτο), το φινίρισμα, και την εφαρμογή του κατάλληλου φυσικού βερνικιού.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να έρθουν από το εργαστήριο στις 8 Φεβρουαρίου, 11:00 – 14:00 να γνωριστούμε, να σας ξεναγήσουμε στο εργαστήριο, και να συζητήσουμε τυχόν απορίες για την ύλη που θα καλύψει ο κύκλος μαθημάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να φέρουν κάποιο σχέδιο ξύλινης κατασκευής και τα εργαλεία τους, εφόσον διαθέτουν.

Ημέρες και Ώρες: Σάββατο 11:00 – 16:00
Συνάντηση Γνωριμίας: Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
Έναρξη: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου
Διάρκεια:  5 Σάββατα (22 Φεβρουαρίου – 21 Μαρτιου 2020)
Κόστος: 130 ευρώ για τα μέλη του εργαστηρίου | 150 ευρώ για τα μη μέλη.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας (workshops@sektor30.org) ή στείλτε μας ένα μήνυμα με τα παρακάτω στοιχεία για να δηλώστε συμμετοχή:

  • όνομα
  • επώνυμο
  • τηλέφωνο επικοινωνίας

Διήμερο εργαστήριο χαρακτικής σε λινόλεουμ.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου και Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, 12:00 – 18:00 (14.30-15.30 διάλειμμα) 

Σε αυτό το 2ήμερο εργαστήριο θα έρθουμε σε επαφή με την θεωρία και τη λογική της υψιτυπίας σε ξύλο και linoleum. Θα δούμε έργα φτιαγμένα με την τεχνική της ξυλογραφίας / linoleum, θα συζητήσουμε για την ισορροπία της σύνθεσης, την γραμμή, τα όρια, τον κενό χώρο, θα γνωρίσουμε τα βασικά εργαλεία χάραξης και τυπώματος και θα μιλήσουμε για την χρήση τους. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να χαράξουν το σχέδιό τους σε linoleum και να τυπώσουν στο τέλος τρία αντίγραφα του έργου τους.

Οι συμμετέχοντες στο workshop θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τουλάχιστον 3 σχέδια σε διαφανές ριζόχαρτο για τη διάσταση 15 x 20 cm για να επιλέξουμε το καταληλότερο.

Να σημειωθεί εδώ ότι η τυπωμένη εικόνα θα είναι αντίστροφη (το δεξιά-αριστερά) από αυτή που θα βλέπουμε σχεδιασμένη στο linoleum και πρέπει να ληφθεί υπόψιν για το τελικό αποτέλεσμα.

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου

12.00 – 15.00 | Εισαγωγική θεωρία στην υψιτυπία. Προβολή έργων, περιγραφή υλικών, χρήση των  εργαλείων, δοκιμές κοπής, πλάνο εργασιών, πιθανές απορίες.

15.00 – 18.00 | Επιλογή σχεδίων προς εφαρμογή. Εκτέλεση σχεδίων επάνω στην πλάκα linoleum.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου

12.00 – 15.00 | Βλέπουμε την πορεία εργασιών, παρατηρήσεις στην εκτέλεση της διαδικασίας, διορθώσεις και ολοκλήρωση της χάραξης.

15.00 – 18.00 | Τελικό στάδιο. Μελάνωμα και εκτύπωση των έργων, κρέμασμα-στέγνωμα.

Το διήμερο εργαστήριο θα παρουσιάσει ο εικαστικός Νίκος Παπαδημητρίου.   

Γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική και χαρακτική. Το 1995 με υποτροφία Erasmus σπούδασε στο Εδιμβούργο (Edinburgh College of Art) και το 2000 αποφοίτησε με master degree στην οπτική επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Κέντ (Kent Institute of Art & Design). Έχει διενεργήσει 16 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και διεθνώς μεταξύ των οποίων σε πέντε Μπιεννάλε (Σαράγιεβο, Τελ-Αβίβ, Πράγα, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη). Από το 1999 έως σήμερα διδάσκει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Το διάστημα 2012 – 13 δίδαξε στο Konkuk University στη Ν.Κορέα (KUB school of design) σαν visiting professor, ενώ από το 2002 έως το 2018 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας). Μαζί με άλλους καλλιτέχνες ίδρυσε το 2008 την αστική μη κερδοσκοπική πλατφόρμα “Lo and Behold”. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για εγγραφή παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας με το ονοματεπώνυμο σας και τηλέφωνο επικοινωνίας στο:  workshops@sektor30.org

Σεμινάριο Terra Sigillata (Λημνία γη)

Τρίτη 15 Οκτωβρίου, 17:00 – 21:00

Η Anja Cecilie Petersen, Resident Artist στο εργαστήριο του SEKTOR30 θα δώσει ένα 4-ωρο σεμινάριο για την τεχνική της Terra Sigillata (Λημνία Γη)

Η Terra Sigillata, είναι ένα είδος λεπτόκοκκου μπαντανά που χρησιμοποιούνταν για την διακόσμηση αλλα και εμφιάλωση των κεραμικών αγγείων στην αρχαιότητα, πριν την ανακάλυψη της τεχνικής υάλωσης. Έχει μία χαρακτηριστική ελαφριά γυαλάδα και σε αντίθεση με τα συμβατικά υαλώματα, διατηρεί την υφή και τη λεπτομέρεια του κεραμικού σώματος, χωρίς να το καλύπτει.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η Anja θα μας κάνει μία επίδειξη της σύγχρονης διαδικασίας παρασκευής της Terra Sigillata με διαφορετικά είδη πηλού, και θα μας μιλήσει για το διαχωρισμό, την επαληθευση της ποιότητας του μπαντανά, τους τρόπους χρωματισμού με την προσθήκη οξειδίων ή πυροχρωμάτων και τη σωστή εφαρμογή στο κεραμικό σώμα.

Επίσης, θα συγκρίνουμε τα δείγματα που έχουν προκύψει από τους πειραματισμούς της στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, και δείγματα από Terra Sigillata από διαφορετικές χρονολογίες που έχει φέρει μαζί της, για να δούμε τη διαφορά που κάνει η ωρίμανση του μίγματος στο αποτέλεσμα.

Θα δοκιμάσουμε 4 διαφορετικούς πηλούς περιλαμβανομένων τοπικών πηλών από την Σίφνο ευγενικά παραχωρημένων από τα εργαστήρια του κ. Λεμπέση και του κ. Ατσώνιου.

Το σεμιναριο θα γίνει στα αγγλικά με υποστήριξη στα ελληνικά.

Μερικά λόγια για την εισηγήτρια: Η Anja σπούδασε Κεραμική στην Gerrit Rietveld Academie και Γλυπτική στην  Slade School of Fine Art. Anja εργάζεται με την τεχνική της terra sigillata σε γλυπτικά αντικείμενα, επιτυνχάνοντας διαφορετικούς χρωματισμούς, γυαλάδα και υφές.

Τιμή σεμιναρίου: 30 € (μέλη), 40 € το άτομο (μη μέλη)

Για περισσότερες πληροφορίες ή για εγγραφή παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας με το ονοματεπώνυμο σας και τηλέφωνο επικοινωνίας στο:  workshops@sektor30.org

Tuesday, October 15th at 17:00 – 21:00

Terra Sigillata Seminar

Anja Cecilie Petersen, Resident Artist at SEKTOR30 will give a 4 hour workshop on the technique of Terra Sigillata.

During the workshop the participants will do a demonstration of the contemporary practice of producing terra sigillata slip, how to separate the mix and proof the quality, how to achieve different color results with the addition of oxides and pigments, and finally how to properly apply the terra sigillata slip to the ceramic body through brushing and spraying, and how to use layering and gradients techniques.

The workshop will be in English, while greek translation will also be available. The seminar will take place at the Sektor30 ceramic workshop in Neos Kosmos.

A few words about the Artist: Anja studied Ceramics at Gerrit Rietveld Academie and Sculpture at Slade School of Fine Art. Anja has been working with terra sigillata in sculptural objects, and has experimented extensively with the medium, achieving different color, glossiness, and textural details.

Price: 30 € for Sektor30 members, 40 € for non-members

For additional information or to reserve a spot please contact us with your First and Last name, and a telephone number at: workshops@sektor30.org