ΚΕΡΑΜΙΚΗ: Ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά // αναπαράγοντας προ-ομηρικές πρακτικές στην κεραμική παραγωγή

2 οχτάωρες συναντήσεις // Κυριακή 12 και Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 2023  

Το Sektor30, σας καλεί σε ένα μοναδικό σεμινάριο σε συνεργασία με την αρχαιολόγο και κεραμίστρια Γεωργία Κορδατζάκη δημιουργό των Jasper Handmade Ceramics. Η Γεωργία, με διδακτορικό τίτλο σπουδών στην προέλευση και τεχνολογία κεραμικών της προϊστορικής περιόδου και είκοσι χρόνια αρχαιολογικής έρευνας στο πεδίο, εμπνέεται από το παρελθόν της Ελλάδας, και κατασκευάζει αγγεία εξ’ ολοκλήρου χειροποίητα, με τεχνικές που η αρχαιολογική έρευνα έχει τεκμηριώσει ότι εφαρμόστηκαν στο χτίσιμο της αρχαίας κεραμικής. Σε αυτό το σεμινάριο, η Γεωργία θα μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις της και θα μας καθοδηγήσει σε όλη την διαδικασία κατασκευής αγγείων εμπνευσμένων από τη Νεολιθική περίοδο (5η και 4η χιλιετία π.Χ), από το σχήμα και τη μορφοποίησή τους χωρίς τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, τη στίλβωση με βότσαλα και άλλα φυσικά υλικά, έως το ψήσιμο σε λάκκο με ξύλα. Το  ψήσιμο με ξύλα δημιουργεί ενδιαφέροντες χρωματισμούς στα αγγεία αποτέλεσμα της οξειδωτικής – αναγωγικής ατμόσφαιρας που σε συνδυασμό με την έντονη συχνά μεταλλική λάμψη των στιλβωμένων κεραμικών τα καθιστά μοναδικά. 

Αναλυτικά:
Πρώτη συνάντηση

Η Γεωργία Κορδατζάκη θα μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις της σε σχέση με την κατασκευή των κεραμικών κατά την αρχαιότητα με έμφαση στις πρώτες ύλες, στις τεχνικές κατασκευής και την επεξεργασία της επιφάνειας των αγγείων πριν το ψήσιμο. 

Θα κατασκευάσουμε αγγεία εμπνευσμένα από κεραμικά που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα τη Νεολιθική περίοδο, χρησιμοποιώντας ξύλινες κουτάλες, κοχύλια και τα χέρια μας χωρίς τη χρήση σύγχρονων εργαλείων. Θα στιλβώσουμε τα αντικείμενα με βότσαλα και άλλα φυσικά υλικά.

Θα μιλήσουμε επίσης για τη διαδικασία του ψησίματος αγγείων με ξύλα και κοπριά, σε ξυλοκάμινο και ανοιχτές φωτιές, ώστε να είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι και να συμμετέχουμε πιο ενεργά στο ψήσιμο της επόμενης συνάντησης. 


Δεύτερη συνάντηση

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στην φάρμα “Σπύρος & Νικολέττα” έξω από τον Ωρωπό, όπου θα ψήσουμε τα κεραμικά μας σε εξωτερικό χώρο σε αβαθή λάκκο. Βασικό καύσιμο υλικό μας για το ψήσιμο θα είναι τα ξύλα αλλά θα χρησιμοποιήσουμε και οργανικά υλικά, όπως κοπριά, ώστε να δημιουργήσουμε αναγωγή και να δούμε πως αυτό επηρεάζει την κεραμική επιφάνεια. Θα απολαύσουμε το γεύμα μας με βιολογικά προιόντα της φάρμας όσο περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία της φωτιάς και να απομακρύνουμε τα αγγεία μας. Μπροστά από τα ψημένα αγγεία μας πια θα συζητήσουμε όλοι μαζί και θα μοιραστούμε την εμπειρία της όλης διαδικασίας. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών το ψήσιμο θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία.

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/hEJWGmqu1xr6XAY18

Ώρα και Ημερομηνίες:
12:00-20:00, Κυριακή 12 Νοεμβρίου, 2023 &
11:00-19:00, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 2023

Τοποθεσία:
Εργαστήριο Γλυπτικής Sektor30
Μανδροκλέους 30, 11745
Αθήνα

Κόστος: 195€ Στην τιμή περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και τα εργαλεία, καθώς και το γεύμα της δεύτερης συνάντησης στην φάρμα για το ψήσιμο των κεραμικών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Comments are closed