Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Sektor30 δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εργαστούν στα εξοπλισμένα εργαστήρια του Sektor30 με στόχο την εικαστική έρευνα και την παραγωγή νέου έργου στους τομείς της χαρακτικής/τυπογραφίας και γλυπτικής/κεραμικής. Οι επιτυχόντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ή περισσότερα εργαστήρια για την ολοκλήρωση του έργου τους έχοντας απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου καθως και ιδιωτικό χώρο εργασίας στο εργαστήριο της επιλογής τους. 

Το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 1 μήνα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του έργου. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα πρέπει να μπορούν να εργαστούν ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας τις υποδομές που χρειάζονται και να έχουν τις βασικές τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για να υλοποιήσουν το έργο τους. Παρέχεται τεχνική υποστήριξη και βοήθεια κατά την διάρκεια την έρευνας, καθώς επίσης και η δυνατότητα να εντάξουν σε αυτό τεχνικές τις οποίες δεν γνωρίζουν και τις οποίες θα χρειαστεί να μάθουν δηλώνοντας το στην αίτηση τους. 

Με αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας του Sektor προσπαθούμε να φέρουμε την εργαστηριακή πρακτική στο προσκήνιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μας ενδιαφέρει ο χρόνος αυτός να χρησιμοποιηθεί περισσότερο σαν χρόνος έρευνας και πειραματισμού, χωρίς απαραίτητη προυπόθεση την παραγωγή και ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού έργου. 

Έναρξη αιτήσεων : 20 Φεβρουαρίου 2022
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 31 Μαρτίου, 23:59 ώρα Ελλάδος
Διάρκεια προγράμματος: 4-12 εβδομάδες
Ημερομηνία: Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2022. 
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 15 Απριλίου 2022

Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει: 

 • Βιογραφικό σημείωμα
 • Συντομη περιγραφή του προτεινόμενου έργου/έρευνας και των υποδομών που θα χρειαστείτε (μέχρι 500 λέξεις) . 
 • Σύντομο χρονοδιάγραμμα (μέχρι 300 λέξεις)
 • 5 φωτογραφίες πρόσφατων έργων. Οι εικόνες πρέπει να είναι JPG, εώς 1920px η μέγιστη διάσταση. Ονομάστε τις φωτογραφίες σε λατινικούς χαρακτήρες “EPONIMO_ONOMA_01.jpg”.
 • Αρχείο κειμένου με τα στοιχεία των φωτογραφιών. Προσθέστε το όνομα της φωτογραφίας και πληροφορίες του έργου: τίτλο, υλικό, διαστάσεις, ημερομηνία. Δεκτό είναι μορφή αρχείου PDF.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις, για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@sektor30.org

Συχνές ερωτήσεις

 • Είμαι φοιτητής/τρια, μπορώ να κάνω αίτηση; 

Ναι, αιτησεις από φοιτητές γίνονται δεκτές.  

 

 • Είμαι ήδη μέλος του εργαστηρίου, μπορώ να κάνω αίτηση; 

Ναι, θα χαρούμε να δούμε τα μέλη μας μεταξύ των αιτούντων. 

 

 • Πώς επιλεγονται οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα; 

To sektor σε συνεργασία με καλλιτέχνες που έχουν εργαστεί στο εργαστήριο θα επεξεργαστούν τις αιτήσεις και θα επιλέξουν τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν.  

 

 • Λόγω υποχρεώσεων δεν μπορώ θα μπορώ να είμαι καθημερινά στο εργαστήριο, μπορώ να κάνω αίτηση; 

Ναι, αλλά προτεραιότητα θα δοθεί σε συμμετοχές που μπορούν να αφοσιωθούν στην έρευνα σε όλη την διάρκεια του βραβείου. 

 

 • Παρέχετε τα υλικά που θα χρειαστώ για την παραγωγή έργου; 

Όχι, ενώ μπορούμε να προσφέρουμε υποδομές και τεχνική υποστήριξη δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να καλύψουμε πρώτες ύλες και υλικά για την έρευνα και την παραγωγή έργου. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν εξασφαλίσει άλλο τρόπο χρηματοδότησης για τα υλικά που θα χρειαστούν. 

 

 • Πόση τεχνική βοήθεια θα έχω; 

Στο εργαστήριο υπάρχει προσωπικό όλες τις ώρες της ημέρας το οποίο μπορεί να σας παρέχει τεχνική υποστήριξη και συμβουλές.

 

 • Τι γίνεται σε περίπτωση που θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια τεχνική που δεν γνωρίζω;

Υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης κάποιας νέας τεχνικής που οι συμμετέχοντες θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο έργο τους χωρίς να έχουν γνώσεις αλλά σε γενικές γραμμές οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν εμπειρία τουλάχιστον πάνω σε ένα βασικό κομμάτι της πρότασής τους.

 

 • Τι υποδομές υπάρχουν διαθέσιμες στο εργαστήριο; 

Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες υποδομές εδώΕάν χρειάζεστε κάτι συγκεκριμένο που δεν βρίσκετε στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να το αναφέρετε στην αίτηση σας.  

 

 • Ποιές είναι οι υποχρεώσεις των συμμετεχοντων; 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση της δουλειάς τους κατα την έναρξη του residency, και μία παρουσίαση των αποτελεσμάτων την έρευνας τους στο τέλος.